Disacharidy

SACHARÓZA (repný cukor)

Vlastnosti: biela kryštalická látka dobre rozpustná vo vode s výraznou sladkou chuťou

Využitie: používa sa ako bežné sladidlo v potravinárstve; silným zahriatím prechádza v karamel, ktorý sa používa ako potravinárske farbivo

Výskyt: sacharóza je obsiahnutá v množstve až 20 % v koreňoch cukrovej repy, v steblách cukrovej trstiny, v sladkom ovocí a v ďalších rastlinných šťavách.

 

LAKTÓZA (mliečny cukor)

Výskyt: je obsiahnutá v množstve 3 až 5 % v mlieku cicavcov
Využitie:
uplatňuje sa zvlášť pri výrobe potravy pre kojencov
Vznik: vyrába sa zo srvátky

 

MALTÓZA (sladový cukor)

Vznik: vzniká rozkladom škrobu účinkom kyselín alebo enzýmov

Výskyt: je obsiahnutá v slade, naklíčenom jačmeni. Podľa množstva maltózy v mladom pive sa určuje stupňovitosť piva

Ikona prostriedku iDevice Zdroje disacharidov
Zobraziť obrázok: Zdroj sacharózy
Zdroj sacharózy
Zobraziť obrázok: Zdroj laktózy
Zdroj laktózy
Zobraziť obrázok: Zdroj maltózy
Zdroj maltózy