Disacharidy
SACHARÓZA (repný cukor)
Vlastnosti: biela kryštalická látka dobre rozpustná vo vode s výraznou sladkou chuťou
Využitie: používa sa ako bežné sladidlo v potravinárstve; silným zahriatím prechádza v karamel, ktorý sa používa ako potravinárske farbivo
Výskyt: sacharóza je obsiahnutá v množstve až 20 % v koreňoch cukrovej repy, v steblách cukrovej trstiny, v sladkom ovocí a v ďalších rastlinných šťavách.
LAKTÓZA (mliečny cukor)
Výskyt: je obsiahnutá v množstve 3 až 5 % v mlieku cicavcov
Využitie: uplatňuje sa zvlášť pri výrobe potravy pre kojencov
Vznik: vyrába sa zo srvátky
MALTÓZA (sladový cukor)
Vznik: vzniká rozkladom škrobu účinkom kyselín alebo enzýmov
Výskyt: je obsiahnutá v slade, naklíčenom jačmeni. Podľa množstva maltózy v mladom pive sa určuje stupňovitosť piva