Polysacharidy
CELULÓZA
Polysacharid vyskytujúci sa v prírode. Vzorec je (C6H10O5)n, kde n môže byť až 10 000. Čistá celulóza je bavlna. Priemyselne sa celulóza získava z buničiny.
Význam: je hlavným stavebným materiálom cievnatých rastlín, ale i baktérii, morských rastlín a živočíchov, tvorí podstatnou časť blán rastlinných buniek.
Využitie: používa sa pre výrobu špeciálnych papierov (filtračných) alebo je ďalej chemicky spracovávaná, napr. pri výrobe viskózových vlákien karboxymethylcelulosy.
ŠKROB
Škrob patrí biologicky medzi najdôležitejšie polysacharidy
Vlastnosti: biela kryštalická látka vytváraná rastlinami
Využitie: výroba dextrínu, lepidla, používa sa na škrobenie prádla a v potravinárstve
Výskyt: v rastlinách (zemiaky, obilninové zrná, rôzne plody i listy rastlín a v potravinách, ktoré sa z nich zhotovujú) ako rezervná látka.
GLYKOGÉN (živočíšny škrob)
Význam: pre živočíchy má podobný význam ako škrob pre rastliny, plní funkciu zásobnej látky.
Výskyt: je uložený predovšetkým v pečeni a vo svaloch. Pri hladovaní nebo telesnej námahe sa glykogén z tkanív odčerpáva a jeho obsah klesá.
INULÍN
Je to zásobný polysacharid, ktorého makromolekula je zostavená z molekúl fruktózy
Výskyt: obsiahnutý v zelenine (napr. v topinambure, artičoku), púpave, čakanke.
Využitie: používa sa na výrobu fruktózy a ako prísada do pečiva pre diabetikov