Monosacharidy

GLUKÓZA (hroznový cukor)

Vlastnosti: biela kryštalická vo vode rozpustná látka sladkej chuti

Význam: významný zdroj energie pre organizmus, podieľa sa na stavbe väčšiny oligosacharidov i polysacharidov (sacharózy, laktózy, celulózy…). Používa sa na výrobu mnohých organických zlúčenín a pri príprave cukroviniek

Výskyt: v ovocí, mede, v rastlinných šťavách a v krvi

 

FRUKTÓZA (ovocný cukor)

Vlastnosti: biela kryštalická látka najsladšia zo všetkých sacharidov

Význam: jej molekuly sa podieľajú na stavbe oligosacharidov sacharózy a polysacharidu inulínu. Používa sa predovšetkým ako sladidlo pri ochorení diabetes mellitus (cukrovkou)

Výskyt: spoločne s glukózou sa vyskytuje v mede a v ovocí

Ikona prostriedku iDevice Zdroj monosacharidov
Zobraziť obrázok: Zdroj glukózy
Zdroj glukózy
Zobraziť obrázok: Zdroj fruktózy
Zdroj fruktózy
Zobraziť obrázok: Zdroj glukózy a fruktózy
Zdroj glukózy a fruktózy
Zobraziť obrázok: Zdroj monosacharidov
Zdroj monosacharidov