Glykogén
Glykogén je zásobný polysacharid živočíchov. Je energetickým zdrojom v ich látkovom metabolizme. Glykogén vzniká spájaním glukózových jednotiek do rozvetvených reťazcov, ktoré sú viac rozvetvené ako pri molekule škrobu. Glykogén je v našom tele uložený vo svaloch a pečeni v pomere 2 : 1. Podľa množstva glykogénu sa mení jeho pomer zastúpenia pri svalovej práci. Čím sú tieto zásoby väčšie o to dlhšie je organizmus schopný vykonávať aeróbne zaťaženie vysokou intenzitou. Trénovaný človek má 2 – 3× viac zásob glykogénu ako netrénovaný. Preto je schopný využívať glykogén dlhšie ako netrénovaný a aj ľahšie odbúrava kyselinu mliečnu zo svalov. K regenerácii svalového glykogénu je dôležitá správna výživa bohatá na sacharidy. Pri sacharidoch je dôležité nielen množstvo, ale aj kvalita. Dávame prednosť polysacharidom (cestoviny, zemiaky, ryža, celozrné obilniny, zelenina), pred monosacharidami (nízkomolekulárne sacharidy), ktoré sú prevažne v sladkostiach a cukre.