Vyskúšajte sa z kapitoly Sacharidy

„Pravda-Lož“


1.

1. Energetická hodnota 1 g sacharidov je 17,2 kJ?



Pravda Lož

2.

2.        Optimálne percentuálne zastúpenie sacharidov v strave človeka by malo byť 55 – 60 %.



Pravda Lož
Ikona otáznika pros. iDevice

3. Jednoduché sacharidy:

  

sú zastúpené v celozrnných výrobkoch, strukovinách a pod.

spôsobujú extrémne výkyvy v hladine krvného cukru

sú schopné dlhodobo udržiavať pocit sýtosti

pomaly sa vstrebávajú do krvného obehu

Ikona otáznika pros. iDevice
4. Glykemický index udáva:   

schopnosť sacharidovej potraviny zvýšiť hladinu cukru v krvi.

schopnosť potraviny dodať organizmu energiu.

schopnosť sacharidovej potraviny znížiť hladinu cukru v krvi.

schopnosť sacharidovej potraviny udržať stálu hladinu cukru v krvi.

Ikona iDevice

5. Zoraďte nasledujúce potraviny do skupín podľa hodnoty glykemického indexu (GI), vyberte potraviny s nízkym a vysokým GI.

a)      malinovka

b)     fazuľa

c)     mlieko

d)     knedle

e)     biely pšeničný chlieb

f)      varené zemiaky

g)     hranolky

h)     citróny

Ikona otáznika pros. iDevice

6. K čomu vedie konzumácia potravín s nízkym glykemickým indexom?

  

negatívne vplýva na psychiku ľudí

po ich konzumácii sa čoskoro objaví pocit hladu

do organizmu dodajú málo energie

pomáha udržiavať stálu hladinu glukózy v krvi

Ikona otáznika pros. iDevice

7. Ako sa prejaví nadbytok sacharidov v strave?

  

uložia sa v organizme vo forme bielkovín

vylúčia sa z organizmu

uložia sa v organizme vo forme podkožného tuku

ani jedna možnosť nie je správna

Ikona iDevice

8.   V ktorých z uvedených potravín sa vyskytuje vláknina?

 

a)      čokoláda

b)     mäso

c)     čerešne

d)     mlieko

e)     ľanové semienka

f)      limonáda

g)     ovsené vločky

h)     jablko

Ikona iDevice

9. Aký význam má rozpustná vláknina vo výžive človeka?

a) znižuje obsah cholesterolu

b) je okamžitým zdrojom energie pre mozog

c) zmäkčuje stolicu a zväčšuje jej objem

d) spomaľuje trávenie a vstrebávanie sacharidov

Ikona iDevice

10.        Dostatočný príjem vlákniny v strave pôsobí preventívne proti vzniku:

a)      rakoviny hrubého čreva

b)     kardiovaskulárnych chorôb

c)     osteoporózy

d)     diabetes mellitus II. (cukrovky)

e)     anémie

f)      hypertenzie (vysokému krvnému tlaku)