Vyskúšajte sa z kapitoly Sacharidy
1.
1. Energetická hodnota 1 g sacharidov je 17,2 kJ?
Pravda Lož
2.
2. Optimálne percentuálne zastúpenie sacharidov v strave človeka by malo byť 55 – 60 %.
Pravda Lož
3. Jednoduché sacharidy:
sú zastúpené v celozrnných výrobkoch, strukovinách a pod. | |
spôsobujú extrémne výkyvy v hladine krvného cukru | |
sú schopné dlhodobo udržiavať pocit sýtosti | |
pomaly sa vstrebávajú do krvného obehu |
schopnosť sacharidovej potraviny zvýšiť hladinu cukru v krvi. | |
schopnosť potraviny dodať organizmu energiu. | |
schopnosť sacharidovej potraviny znížiť hladinu cukru v krvi. | |
schopnosť sacharidovej potraviny udržať stálu hladinu cukru v krvi. |
5. Zoraďte nasledujúce potraviny do skupín podľa hodnoty glykemického indexu (GI), vyberte potraviny s nízkym a vysokým GI.
a) malinovka
b) fazuľa
c) mlieko
d) knedle
e) biely pšeničný chlieb
f) varené zemiaky
g) hranolky
h) citróny
6. K čomu vedie konzumácia potravín s nízkym glykemickým indexom?
negatívne vplýva na psychiku ľudí | |
po ich konzumácii sa čoskoro objaví pocit hladu | |
do organizmu dodajú málo energie | |
pomáha udržiavať stálu hladinu glukózy v krvi |
7. Ako sa prejaví nadbytok sacharidov v strave?
uložia sa v organizme vo forme bielkovín | |
vylúčia sa z organizmu | |
uložia sa v organizme vo forme podkožného tuku | |
ani jedna možnosť nie je správna |
8. V ktorých z uvedených potravín sa vyskytuje vláknina?
a) čokoláda
b) mäso
c) čerešne
d) mlieko
e) ľanové semienka
f) limonáda
g) ovsené vločky
h) jablko
9. Aký význam má rozpustná vláknina vo výžive človeka?
a) znižuje obsah cholesterolu
b) je okamžitým zdrojom energie pre mozog
c) zmäkčuje stolicu a zväčšuje jej objem
d) spomaľuje trávenie a vstrebávanie sacharidov
10. Dostatočný príjem vlákniny v strave pôsobí preventívne proti vzniku:
a) rakoviny hrubého čreva
b) kardiovaskulárnych chorôb
c) osteoporózy
d) diabetes mellitus II. (cukrovky)
e) anémie
f) hypertenzie (vysokému krvnému tlaku)