Vitamín C
Formy výskytu:
- kyselina askorbová
- kyselina dehydroaskorbová
Ako účinkuje:
- tvorba a udržiavanie zdravého kolagénu, ktorý drží pohromade bunky v koži, ďasnách a šľachách
- zvyšuje vstrebávanie železa a stabilitu kyseliny listovej
- zasahuje do metabolizmu cholesterolu
- bojuje proti infekcii
- antioxidant – ničí voľné kyslíkové radikály spúšťajúce proces starnutia a rakovinové zmeny
Stimulátory vstrebávania:
Vstrebávanie vitamínu C, ktorý najúčinnejšie pôsobí spolu s vápnikom a horčíkom, zvyšujú bioflavonoidy nachádzajúce sa v ovocí a zelenine.
Prejavy nedostatku:
- skorbut – vyskytuje sa vzácne (krvácavosť ďasien, vypadávanie zubov, opuchy kĺbov)
- malátnosť, únava
- strata chuti k jedlu
- znížená odolnosť voči infekciám
Zdroje:
šípky, čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, citróny, grepy, zelená paprika, brokolica, karfiol, kapusta hlávková červená, kapusta hlávková biela, zemiaky skoré
Straty vitamínu C:
Kyselina askorbová sa ľahko vyplaví do vody a veľmi ľahko oxiduje. Jej znehodnotenie (oxidácia) podporuje zvýšená teplota, prítomnosť svetla a zásadité prostredie, ako aj prítomnosť minerálnych látok (najmä kovov: zinku, železa, čiastočne aj medi). Oxidáciu kyseliny askorbovej podporuje enzým askorbová oxidáza, ktorý sa nachádza v rastlinných bunkách. Aktivizuje sa po narušení buniek pri mrazení alebo počas mechanickej úpravy (najmä strúhaním a drvením). Tento enzým sa rozloží pri pôsobení teploty vyššej ako 60 °C.