Vzdelávací program
Vitamín H
Ako účinkuje:
- pomáha telu „spaľovať“ bielkoviny, sacharidy a tuky v potrave a premeniť ich na energiu
- úloha pri tvorbe mastných kyselín zabezpečujúcich zdravie kože, nervov a vlasov
Stimulátory vstrebávania:
Vstrebávanie podporujú ostatné vitamíny skupiny B a minerálne látky horčík a mangán. Naopak jeho vstrebávaniu zabraňuje látka avidín, ktorá sa nachádza v surovom vaječnom bielku.
Prejavy nedostatku:
- dermatologické problémy
- depresie
- padanie vlasov
- hypercholesterolémia
Zdroje:
- lieskové oriešky, mandle, cereálie, droždie
- pečeň, obličky, vaječný žĺtok
Straty vitamínu H:
Surový vaječný bielok obsahuje avidin – látku zabraňujúcu vstrebávaniu biotinu. Ničia ho aj lieky obsahujúce síru, estrogény, tepelná úprava jedla, alkohol.